هدف تحقیق حاضر آن است که نبوغ و خلاقیت جامعه عشایری را در زمینه سازگاری با محیط و حفاظت از شیر (به عنوان مادهای فاسد شدنی) در مناطق پراکنده کوهستانی مورد بررسی قرار دهد؛ چگونگی تولید ایل سنگسری را شناسایی کند؛ مشتقات شیر و موارد استفاده مصرفی و دارویی آن را معرفی نماید ترانههای کار تولید کنندگان عشایر را به عنوان نیروی محرک تولید شناسایی نموده و قابلیت چنان نبوغی را به عنوان دانشی بومی و کاربردی در شرایط کنونی جامعه به تصویر درآورد، پژوهش به روش میدانی و با نمونه گیری هدفمند و مصاحبه با تولید کنندگان این فرآورده لبنی در ییلاقهای ایل سنگسری انجام شده است. نتیجه نشان میدهد که عشایر ایل سنگسری در راستای تطابق با طبیعت و تأمین معیشت پایدار خود نبوغ قابل اعتنایی در نگهداری از تولید شیر (ماده با فساد پذیری سریع) و تهیه مشتقات مختلف از آن نشان دادهاند و تجربه آنان به عنوان ذخیره دانایی میتواند در گسترش دانش امروزی مورد استفاده قرار گیرد. کلید واژهها سازگاری محیطی، فراوردههای لبنی، فناوریهای بومی، ایل سنگسری.
The purpose of this study is to study the genius and creativity of the nomadic community in terms of adaptation with environment and protection of milk (as a perishable substance or product) in dispersed mountainous areas, identify how products produced in Sangsar tribe, and introduce milk derivations and its use as daily consumption and pharmaceutical, and identify work songs of nomadic producers as driving force of production, show the ability and capability of such a genius as a native and applied knowledge in the current conditions of society. This research has been conducted in field method with purposeful sampling and interviews with the producers of this dairy product in the nomads of the country sides of Sangsar tribes. The result shows that the tribes of Sangsar adapting with nature and providing their sustainable livelihoods, has been showing considerable ingenuity in maintaining milk production (a substance with fast perishable) and procuring various derivations of this substance and their experiments as a knowledge reserve can be used as expansion of modern knowledge.