@article { author = {Furizeh, Rahim and heshmati, gholamali and barani, Hossein}, title = {مطالعه دانش تهیه انواع غذا با بهره گیری از گیاهان خودرو توسط عشایر}, journal = {Indigenous Knowledge}, volume = {3}, number = {5}, pages = {23-58}, year = {2016}, publisher = {Allameh Tabataba’i University}, issn = {2345-6019}, eissn = {2538-2543}, doi = {10.22054/qjik.2017.7748.1011}, abstract = {Indigenous knowledge, as an important part of the culture of all regions, includes the conditions in which humans adapt with the ecosystem. Generally, it is ethnographic responsibility to record and gather this knowledge. One of the effective ways in ethnographic researches is recording indigenous knowledge in the field of cooking by the use of different plants in their habitat being completely involved in socio-cultural issues. Accordingly, it is the subject of ethnography and anthropology as well. The first step of this study, done in Dilegan rangeland in kohgiloye and Boirahmad province, was identifying plants that all or parts of their organs were used as a main course or flavors. The plants consisted of different vegetative forms of trees, forbs and shrubs, like fruits, leaves, pedicel and bulbs. After that, free interviewing and participatory observations were applied in order to gather the name and also the way of cooking local food prepared by nomads. Finally, 21 edible plants were identified and 24 ways of cooking plants were written and recorded. Results show that one of the magnificent aspects of nomadic life is using various plants in the preparation of traditional dishes having been passed down from generation to generation by their mothers. Providing the food in the tribal families is in such a way in most of which plants are used as a main course or flavors.}, keywords = {indigenous knowledge,Wild plants,Dilegan,Edible plants,Local food}, title_fa = {مطالعه دانش تهیه انواع غذا با بهره گیری از گیاهان خودرو توسط عشایر}, abstract_fa = {دانش بومی بخشی از فرهنگ یک سرزمین است که شیوه‌هایی از چگونگی سازگاری یک جامعه نسبت به شرایط زیست بوم را دربرمی‌گیرد. ثبت و جمع‌آوری این دانش اغلب به عهده مردم نگاران است. یکی از زمینه‌های کارآمد در پژوهش‌های مردم نگارانه ثبت دانش بومیان در زمینه طبخ غذا با استفاده از گیاهان مختلف در محل زیست آنهاست که امری کاملا درگیر با مسائل اجتماعی و فرهنگی است و به همین دلیل موضوع کار مردم نگاری و مردم شناسی نیز می‌باشد. در این تحقیق که در مرتع دیلگان استان کهگیلویه وبویراحمد صورت گرفت، ابتدا گیاهانی که تمام یا بخشی از اندام آنها به عنوان غذای اصلی یا طعم دهنده مورد استفاده بود، شناسایی گردید. این گیاهان فرم‌های رویشی مختلف درختی، بته و علفی را دربرداشته و شامل میوه درختان، برگ، ساقه گل دهنده و پیاز گیاهان علفی و بته‌ای بودند. در ادامه با استفاده از مصاحبه باز و مشاهده مشارکتی نام و شیوه طبخ خوراک‌های محلی تهیه شده توسط عشایر منطقه جمع آوری شد. در مجموع 21 گیاه خوراکی شناسایی و شیوه طبخ 24 نوع غذا ثبت و مکتوب گردید. نتایج این بررسی مبین آن است که یکی از جلوه‌های کارآمد و سرشار از تنوع زندگی عشایری، استفاده از گیاهان مختلف در تهیه غذاهای سنتی بوده که توسط مادران ایل نسل به نسل و سینه به سینه تاکنون منتقل شده است. تهیه بخش اعظمی از خوراکی‌های فراهم شده در خانوار عشایری به گونه‌ای است که در اغلب آنها گیاهان بخش اصلی را تشکیل داده و یا به عنوان طعم دهنده مورد استفاده واقع می‌شوند.}, keywords_fa = {دانش بومی,گیاهان خودرو,دیلگان,گیاهان خوراکی,غذاهای سنتی}, url = {https://qjik.atu.ac.ir/article_7899.html}, eprint = {https://qjik.atu.ac.ir/article_7899_d93820d23356f95ea3ec473007687f0a.pdf} }