@article { author = {Shirazi, Negar and Sehhat Manesh, Reza}, title = {Technology and the Art of Making Vegetable Dishes in Contemporary Nomadic Societies in Khorasan (Case study; Containers of the Indigenous People of Bar City)}, journal = {Indigenous Knowledge}, volume = {4}, number = {7}, pages = {107-135}, year = {2017}, publisher = {Allameh Tabataba’i University}, issn = {2345-6019}, eissn = {2538-2543}, doi = {10.22054/qjik.2018.30427.1098}, abstract = {    Vegetable containers were produced as a hand-made, hand-crafted, and decorative art based on the needs of human societies. In the contemporary era, under the influence of industrial life and the transition from a migrant society to an industrial society, industrial containers replaced artistic and applied arts. In areas such as the immigrant societies in Khorasan and in the Bar area in particular, the production of traditional dishes and the use of its herb paste to store native secondary products is limited and the way of making it is not forgotten. In the present research, the process of production of such containers has been investigated within the context of the migration system of the societies and with a descriptive-analytical approach. The most important finding of the study is that this mode of production is due to the lifestyle and traditions of the community and its mode of production based on the system of division of family labor and represents a kind of mechanical order among these societies.}, keywords = {Khorasan,Bar,nomad,herbal containers,Eremurus vegetable}, title_fa = {فن‌آوری و هنر ساخت «ظروف سریشی» در جوامع کوچ‌رو معاصر خراسان مطالعه موردی: «ظروف سریشی» کوچ‌نشینان منطقه بار (شهرستان نیشابور)}, abstract_fa = {ظروف گیاهی به‌عنوان ابزار تولیدی، هنری دستی و کمتر تزئینی بر اساس نیاز جوامع بشری تولید شدند. در دوران معاصر تحت تأثیر زندگی صنعتی و گذار از جامعه کوچ‌رو و کشاورزی به جامعه صنعتی، ظروف صنعتی جای ظروف هنری و کاربردی را گرفت. در مناطقی از جمله در جوامع کوچ‌رو خراسان و به‌گونه‌ای مشخص در منطقه بار، تولید ظروف با شیوه سنتی و با استفاده از خمیر گیاه سریش، جهت ذخیره محصولات ثانویه عشایری، به‌صورت محدود وجود دارد و شیوه ساخت آن فراموش نشده است. در پژوهش پیش رو فرآیند تولید چنین ظروفی با رویکردی توصیفی - تحلیلی مورد بررسی قرارگرفته است. مهم‌ترین یافته پژوهش این است که این شیوه تولیدی ناشی از سبک زندگی و سنت‌های جامعه کوچ‌روی و شیوه تولید آن مبتنی بر نظام تقسیم‌کار خانوادگی و حاکی از نوعی نظم مکانیکی در میان این جوامع است.}, keywords_fa = {خراسان,بار,کوچ‌رو,ظروف سریشی,گیاه سریش}, url = {https://qjik.atu.ac.ir/article_9114.html}, eprint = {https://qjik.atu.ac.ir/article_9114_827f77b6f150ea2df7b7d30b16e3b511.pdf} }