TY - JOUR ID - 9400 TI - تأملی بر خوراک بومی و فرهنگ در شهرستان ایرانشهر (مورد مطالعه: روستای دامن) JO - دو فصلنامه دانش های بومی ایران JA - QJIK LA - fa SN - 2345-6019 AU - عسگری خانقاه, اصغر AU - آذرشب, عطیه AU - روستاخیز, بهروز AD - استاد گروه مردم‌شناسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکزی؛ تهران، ایران AD - دانشجوی دوره دکتری مردم‌شناسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکزی؛ تهران، ایران AD - دانشجوی دوره دکتری مردم‌شناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران؛ تهران، ایران Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 4 IS - 8 SP - 123 EP - 162 KW - نظام غذایی KW - فرهنگ KW - مردم‌نگاری KW - مردم بلوچ KW - روستای دامن KW - شهرستان ایرانشهر DO - 10.22054/qjik.2019.35593.1124 N2 -   مقاله حاضر به مطالعه نظام غذایی بومی و سنتی ساکنان بلوچ روستای دامن واقع در شهرستان ایرانشهر پرداخته است. هدف از انجام پژوهش تشریح نظام غذایی این مردم، تعیین و بررسی عناصر تشکیل‌دهنده آن و سازوکارهای موجود در این نظام غذایی سنتی اسـت. پژوهش کنونی با بهره‌گیری از روش کیفی مردم‌نگاری انجام ‌شده و در آن از تکنیک‌هایی چون مصاحبه، مشاهده و مشاهده مشارکتی بهره گرفته ‌شده است. مطالعه ما در این نظام سنتی بیانگر تأثیر قابل‌ توجه محیط طبیعی ساکنان و نیز، دخالت عوامل فرهنگی و اجتماعی در شکل‌دهی به یک سیستم غذایی بومی در منطقه می‌باشد. درواقع، در این ‌ارتباط تنگاتنگ میان خوراک و عوامل طبیعی، عوامل اجتماعی- فرهنگی و عوامل اقتصادی، دسته‌ای از مفاهیم به‌طور پیوسته تولید و بازتولید شده که در نهایت، هم منجر به هویت‌یابی غذاهای بومی روستا و هم هویت‌یابی ساکنان روستا گردیده است. به‌طورکلی، با بررسی مجموع عوامل یادشده نوعی فرهنگ غذایی در میان مردمان روستا برجسته شده که شاکله آن مبنایی برای هویت‌یابی و تمایز آن‌ها از ساکنان نقاط دیگر گردیده است. UR - https://qjik.atu.ac.ir/article_9400.html L1 - https://qjik.atu.ac.ir/article_9400_56902a395ee3b6d6ce54d18d0b872a20.pdf ER -