واکاوی دانش بومی پیرامون گیاه گَنَبو(آنغوزه‌) در مراتع زاگرسی(مطالعه موردی: تنگ-سرخ، استان کهگیلویه و بویراحمد)

وحید کریمیان؛ عادل سپهری؛ حسین بارانی

دوره 3، شماره 6 ، اسفند 1395، صفحه 1-52

https://doi.org/10.22054/qjik.2017.18826.1050

چکیده
  به منظور بررسی دانش بومی گَنَبو(آنغوزه) از گونه‌های مهم دارویی_صنعتی مراتع، که از قدیم‌الایام تاکنون مورد استفاده مردم محلی قرار می‌گیرد، این تحقیق در منطقه تنگ‌سرخ که بیشترین تعداد بهره‌بردار و بیشترین سطح رویشگاه گَنَبو در استان کهگیلویه و بویراحمد را دارد انجام گرفت. روش اصلی تحقیق مبتنی بر بررسی دانش‌بومی جوامع محلی به شیوه ...  بیشتر

آزولا، شیطان سبز، علف جن یا روح مرداب

سیدمهدی موسوی نژادیان

دوره 3، شماره 6 ، اسفند 1395، صفحه 53-88

https://doi.org/10.22054/qjik.2017.24989.1071

چکیده
  ماده ی مورد بحث در این مقاله یا AAA یا آزولای فعال حاصله، از طریق 10 سال پژوهش در جهت بهبود عملکرد انرژی و کاهش مصرف سوخت های فســیلی عــملی شده است. درواقــع، این محــصول حاصــل تلاش پی گــیر تحقیقی در استفاده از انرژی خام موجود در مواد ارگانیک و کاهش درگاشت در اکوسیستم‌ها بوده که منجر به تولید فراوری شده، از گیاه آزولا با نام علمی سرخس ...  بیشتر

نقش دانش بومی و سنت‌های محلی زنان در تولید و مدیریت فرآورده‌های دامی (مطالعه موردی: روستای ابونصر، شهرستان بوانات)

خدیجه بوزرجمهری؛ مهدی معصومی جشنی؛ حسنعلی جهانتیغ

دوره 3، شماره 6 ، اسفند 1395، صفحه 89-118

https://doi.org/10.22054/qjik.2017.23061.1066

چکیده
  دامداران در جوامع روستایی جهت پرورش و مدیریت امور دام‌ فعالیت‌های را به صورت مشترک انجام می‌دهند و تحقیقات حاکی از آن است که همیاری و همکاری بین دامداران و بویژه زنان روستایی نقش کلیدی را ایفا می‌کند. هدف از انجام تحقیق حاضر، شناخت دانش بومی و سنت‌های محلی زنان روستایی ابونصر در تولید و مدیریت فرآورده‌های دامی در شهرستان بوانات ...  بیشتر

پژوهشی در هنر انگشترسازی سنتی قم

امیرحسین چیت سازیان؛ طاهره وفائی

دوره 3، شماره 6 ، اسفند 1395، صفحه 119-152

https://doi.org/10.22054/qjik.2018.26420.1079

چکیده
  چکیده هنر فلزکاری یکی از هنرهای بومی ایران است که از دیرباز هنرمندان سنتی این سرزمین در گونه‌های مختلف و با کاربردهای گوناگون به آن اشتغال داشته‌اند. هنر صناعی انگشترسازی از‌جمله هنرهای مستظرفه در این عرصه است که علی‌رغم فراز و نشیب‌های زیادی که پشت سر گذاشته، همچنان زنده و پویا باقی مانده و بخشی از جامعه هنری ایران را پوشش می‌دهد؛ ...  بیشتر

دانش بومی و سنتی خوراک: درآمدی بر نشانه‌شناسی غذا و آداب مربوط به آن از منظر دین

جواد مداحی؛ علی جهانشاهی افشار؛ گوزل رافائیلوونا

دوره 3، شماره 6 ، اسفند 1395، صفحه 153-210

https://doi.org/10.22054/qjik.2017.8193

چکیده
  امروزه بحث خوراک، مشخصات و کارکردهای آن در قلمرو فرامادّی، امری غریب و خالی از پشتوانۀ علمی قلمداد شده؛ به گونه­ای که در دیدگاه بسیاری از مردم، حوزۀ خوردنی­ها در مسئلۀ حلال و حرام و تاثیراتی که بر جسم و سلامتی انسان می­گذارد خلاصه شده است. به اعتقاد برخی، ورود دین در حوزۀ خوراک، فعالیتی غیر علمی و خرافی پنداشته می­شود؛ در حالی ...  بیشتر

زعفران در آینه دانش بومی میراث مکتوب کهن ایران

امید مسعودی فر

دوره 3، شماره 6 ، اسفند 1395، صفحه 211-235

https://doi.org/10.22054/qjik.2017.15189.1038

چکیده
  زعفران گیاه بومی ایران است که از دوران باستان ایرانیان نحوه کشت و کار، کاربرد های تغذیه ای و مصارف دارویی می شناختند. دانش بومی ایرانیان در ارتباط با زعفران بسیار غنی بوده و امروزه کاربردی است که ریشه علمی در متون کهن کشاورزی دارد. این گیاه در فرهنگ و ادبیات فارسی جایگاه ویژه ای پیدا کرده است که نشانه پر ارزش بودن و عاشقی که دور از معشوق ...  بیشتر