Document Type : Research Paper

Authors

gorgan

Abstract

Indigenous knowledge, as an important part of the culture of all regions, includes the conditions in which humans adapt with the ecosystem. Generally, it is ethnographic responsibility to record and gather this knowledge. One of the effective ways in ethnographic researches is recording indigenous knowledge in the field of cooking by the use of different plants in their habitat being completely involved in socio-cultural issues. Accordingly, it is the subject of ethnography and anthropology as well. The first step of this study, done in Dilegan rangeland in kohgiloye and Boirahmad province, was identifying plants that all or parts of their organs were used as a main course or flavors. The plants consisted of different vegetative forms of trees, forbs and shrubs, like fruits, leaves, pedicel and bulbs. After that, free interviewing and participatory observations were applied in order to gather the name and also the way of cooking local food prepared by nomads. Finally, 21 edible plants were identified and 24 ways of cooking plants were written and recorded. Results show that one of the magnificent aspects of nomadic life is using various plants in the preparation of traditional dishes having been passed down from generation to generation by their mothers. Providing the food in the tribal families is in such a way in most of which plants are used as a main course or flavors.

Keywords

 
-  بلوکباشی، علی. (1392)، آشپزوآشپزخانه: پژوهشیانسان‌شناختیدرتاریخاجتماعیهنرآشپزی، تهران: جاوید.
-  حسن‌زاده، علی‌رضا. (1387)، خوراکوفرهنگ، تهران: مهرنامگوسازمانمیراثفرهنگی.
-  طیبی، حشمت‌اله. (1380)، مبانی جامعه‌شناسی ایلات‌وعشایر. انتشارات دانشگاه تهران.
-  عمادی، محمدحسین و عباسی، اسفندیار. (1378)، حکمت دیرین در عصر نوین: کاربرد دانش بومی در توسعه پایدار. انتشارات مرکز تحقیقات و بررسی مسائل روستایی، تهران: وزارت جهاد کشاورزی.
-  غفاری، یعقوب. (1391)، غذاهای سنتی مردم بومی استان کهگیلویه و بویراحمد. اصفهان، انتشارات بهتا پژوهش.
-  فاضلی، نعمت‌الله. (1392)، پشتدریاهاشهریاست: فرایندها، روش‌هاوکاربردهایمردم‌نگاریشهری، تهران: تیسا.
-  گوهریان، پریا. (1388)، سفره‌هایآسمانی: سفره‌هاینذریایرانیان، همدان:‌هانی.
-  ایزدی جیران، اصغر. (1392)، چشیدن مناسک: مردم‌نگاری حسی غذای نذری در تهران. پژوهش‌های انسان‌شناسی ایران، 2.
-  بارانی، حسین؛ بهمنش، بهاره و شهرکی، محمدرضا. (1390)، دانش بومی گیاه‌شناسی گیاهان دارویی منطقه چهارباغ از مراتع استان گلستان. فصلنامه دانش بومی، 2.
-  بوذرجمهری، خدیجه و رکن‌الدین افتخاری، عبدالرضا. (1384)، تحلیل جایگاه دانش بومی در توسعه پایدار. فصلنامه مدرس علوم انسانی، 1.
-  بوذرجمهری، خدیجه. (1382)، جایگاه دانش بومی در توسعه روستایی پایدار. مجله جغرافیا و توسعه، 1.
-  حاجی علی محمدی، هما.، تقوی شیرازی، مریم و قربانی، عبدالباسط. (1385)، اطلس مردم گیاه‌درمانی ایران، فصلنامه علوم اجتماعی، 34 و 35.
-  دهکردی، نصراله؛ نوروزی، مصطفی و صفایی عزیز، علی. (1391)، جمع‌آوری و بررسی مصارف سنتی منتخبی از گیاهان شهر جندق. مجله طب سنتی اسلام و ایران، 1.
-  ذوالفقاری، بهزاد؛ صادقی، مسعود؛ تیری، ایمان و یوسف علی تبار، مقداد. (1391)، جمع‌آوری، شناسایی و بررسی مصارف سنتی منتخبی از گیاهان شهر بابل. مجله طب سنتی اسلام و ایران، 1.
-  شیبانی، سیمین. (1381)، » سفرهایرانی«، ایران‌شناسی، 56.
-  علیزادهاقدم، محمدباقر. (1391)، » تحلیلجامعه‌شناختیسبکغذاییشهروندانتبریزی«، رفاه اجتماعی، 12.
-  فرهادی، کاوه و سالمی قمصری، مرتضی. (1393)، مدیریتدانشنگهداریخوراکدرایران. موردمطالعه: طبقه‌بندیسنتیخوراک، دوفصلنامهدانش‌هایبومیایران، 1.
-  فرهادی، مرتضی. (1385)، گیاه مردم‌نگاری با چکیده و نمونه‌هایی از گیاه مردم‌نگاری گیاهان خودروی کمره. فصلنامه علوم اجتماعی، 34 و 35.
-  قادر زاده، امیدوغلامی، احمد. (1392)، » مطالعهکیفیدلالت‌هایمعناییغذاوتناولآننزدزنان. «زن درتوسعهوسیاست، 11.
-  مقصودی، منیژه؛ پارسا پژوه، سپیده. (1390)، گیاه قوم‌شناسی منطقه پس قلعه در شمال شهر تهران، پژوهش‌های انسان‌شناسی ایران، 2.
-  میردیلمی، سیده زهره؛ حشمتی، غلامعلی؛ بارانی، حسین. (1389)، مطالعهاتنوبوتانیواتنواکولوژیگونه‌هایداروییکچیک (مطالعهموردیمراتعکچیکدرشمالشرقاستانگلستان)، فصلنامه دانش بومی، 1.
-  وکیلیان، سیداحمد. (1385)، » گزارشهمایشسفره‌هاینذری«، فرهنگمردم، 18.
-  دیف رخش، سیده معصومه. (1391)، بررسی دانش بومی مهم‌ترین گونه‌های غیر علوفه‌ای منطقه دلی کما، استان کهگیلویه و بویراحمد. پایان‌نامه کارشناسی ارشد مرتع‌داری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.
-  فروزه، محمدرحیم. (1393)، بررسی اتنوبوتانی و پیش‌بینی زیستگاه مطلوب برخی از گونه‌های مرتعی (مطالعه موردی مرتع دیلگان، استان کهگیلویه و بویر احمد). رساله دکتری علوم مرتع. دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.
-  سازمان جهاد کشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد، (1388)، مطالعات تفصیلی اجرایی حوزه آبخیز دیلگان.
-  Howes, D. (1991). "Sensorial Anthropology", The Varieties of Sensory Experience: A Sourcebook in the Anthropology of the Senses. In: (Ed.), Howes, D. Toronto: University of Toronto Press.
-  Warren, D., Cashman, M., and Cashman, K. (1988). Indigenous knowledge for sustainable agricultureand rural development, Gatekeeper Series, International Institute for Environment. London.
-  Howes, D. (2013). "The Social Life of the Senses", In Ars Vivendi Journal, 3.
-  Kunwar, R., and Bussmann, R.W. 2008. Ethnobotany in the Nepal Himalaya. Journal of Ethnobotany and Ethnomedicine. 24.
-  Qureshi, R., and Ghufran, M.A. (2007). Indigenous knowledge of selected medicinal wild plants of district attock, punjab, Pakistan. Pakistan Journal of Botany. 7.
-  Rajendran, S.R., and Maharajan, M. (2011). Wild Edible Plant Diversity of Kotagiri Hills a Part of Nilgiri Biosphere Reserve, Southern India. Journal of Research in Biology. 2.
-  Sutton, D. (2010). "Food and the Senses", In Annual Review of Anthropology. 39.