Document Type : Research Paper

Authors

1 kerman

2 kazan

Abstract

Nowadays, the topic of food and its characteristics and functions in metaphysical context are considered as weird and without scientific proof in such a way that for most people this concept of food is only limited to halal (allowed) and haram (forbidden) and its influence on human’s health and body. Some people believe that studying food based on religion is unscientific and superstitious. However, in the viewpoint of religion, one of the main duties and responsibilities of religious leaders is to concentrate on food as a means to solve a number of cultural and social problems. What plays a significant role in religious food culture and is the central concern of this study is the attention paid by Islam to food as a symbolic system in the relationships of humans with each other and with God. Based on interpretivism and semiotics as the theoretical frameworks and thorough investigation of religious teachings by means of interview, this study was attempted to detect and represent the symbolic roles of food and dining together in Islamic food culture among people in Lalezar of Kerman. It was further aimed to indicate that the concepts Islam has induced to the society according to the symbolic roles of food are not pure theoretical ideals. Rather, food and the cloth around which people sit and eat food (Sofreh) are of the most suitable means of transferring religious concepts in Islamic culture. God and great Islamic figures have expressed the deepest humanity and religious concepts through the symbolic power of food. Concepts like humility, contentment, social links, social relations, social equality and social class equality.
 

Keywords

 
 
احد، ایمان (1391)، «آشپزی اجتماعی»، ماهنامه سوره، شماره 60، صفحه: 69- 65.
البرقی، احمد(1371)، «المحاسن»،قم: انتشارات دار الکتب الاسلامیه.
الحرانی، حسن (1363)، «تحف العقول»، قم: نشر مؤسسه انتشارات اسلامی.
الرضی، محمد (1386)، «نهج البلاغه»،تهران: نشر ایدون.
بوردیو، پیر (1389)، «نظریه کنش»،تهران: نشر نقش و نگار.
جوادی آملی، عبدالله (1391)، «مفاتیح الحیات»، قم: نشر اسرا.
حرعاملی، محمد (1391)، « وسائل الشیعه»،قم: نشر انتشارات اسلامی.
حسن زاده، علیرضا (1383)، «خوراک و فرهنگ»، تهران: نشر مهر نامک،.
خاشعی،رضا(1391)، «رسانه ملی، جهانی شدن و تغییر فرهنگ غذایی »، فصلنامه تحلیل پیام، شماره 2، صفحه: 85- 65.
دریایی، محمد (1391)، «رساله ذهبیه»، تهران: نشر سفیراردهال.
سعدی، مصلح بن عبدالله(1389)، بوستان سعدی«سعدی نامه»، تصحیح غلامحسین یوسفی، تهران: خوارزمی.
.................................. (1389)، گلستان، تصحیح غلامحسین یوسفی، تهران: خوارزمی.
سبحانی، جعفر (1390)، «فروغ ولایت»، تهران: نشر امام صادق.
شیبانی، سیمین (1381)، «سفرۀ ایرانی»، فصلنامه ایرانشناسی، شماره56، صفحه: 849- 835.
طبرسی، فضل(1389)، «مکارم الاخلاق»،تهران: نشر میم.
فریزر، جیمزجرج (1388)، «شاخه زرین»، تهران: نشر آگه.
قرائتی، محسن (1391)، «تفسیرنور»،تهران: نشر درس هایی از قرآن، جلد سوم.
کلینی، محمد (1386)، «الکافی»، تهران: نشر نور وحی، جلد 6.
محمدی ری شهری، محمد (1391)، «دانشنامه احادیث پزشکی»،تهران: نشر دار الحدیث.
مهدوی کنی، محمد سعید (1387)، «دین و سبک زندگی»، تهران: نشرنی.
موسی پور، ابراهیم (1390)، «مناسبات دین با فرهنگ غذایی مردم ایران در دوران صفویه»، ماهنامه تاریخ تمدن اسلامی شماره 14، صفحه: 113- 141.
نیکجو، مهدی(1391)، «نهاد فرهنگی غذا»، ماهنامه سوره، شماره60، صفحه: 81- 78.
وبلن، تورستاین (1386)، «نظریه طبقه مرفه»، تهران: نشر نی.
وکیلی، هادی. نودهی، کبری(1390)، «آداب سفره در ایران باستان و ایران دوره اسلامی»، نشریه مشکات شماره 112، صفحه: 137- 119.
 
Counihan,Carole) 1999 (“The anthropology of food and body; Gender, meaning and power.
Faster.G.M. & Anderson B.G (1978) “Medical anthropology”, New York: John Wiley and Sons.
Geertz, Clifford (1966) “The interpretation of cultures”, New York: Basic book.
Geertz, Clifford (1993) “Religion as a cultural system”, In: The interpretation of cultures: selected essays: Fontana Press, 87-125cc.
Germov, John.Williams, Lauren (2004) “A sociology of food and nutrition: the social Appetite”, New York: Oxford, second Edition.
Marks, David (2000) “Health psychology;Theory,Research,and practice”, London: sage publications Ltd.
Zubida, Sami. Tapper, Richard (1994) ”Culinary cultures of the Middle East”,London: I.B.Tauris publishers.