Document Type : Research Paper

Authors

1 Prof. Department of Anthropology, Islamic Azad University, Central Tehran Branch; Tehran, Iran

2 PhD Candidate of Anthropology, Islamic Azad University, Central Tehran Branch; Tehran, Iran

3 PhD Candidate of Anthropology, Faculty of Social Sciences, University of Tehran; Tehran, Iran

Abstract

 
The present paper studies the local and traditional food system of Baloch residents in Damen. The purpose of this study is to describe the food system of these people, determine and evaluate its constitutive elements and mechanisms existing in this traditional food system. The present study has been carried out using the qualitative method of ethnography and in it the techniques such as interviews, observation and participatory observation have been used. Our study in this traditional system represents a significant impact on the natural environment of residents, as well as the involvement of cultural and social factors in shaping a native food system in this region. In fact, in this close relationship between food and natural, cultural, social and economic factors, a set of concepts is constantly produced and reproduced, which eventually led to the identification of local cuisine and village residents. In general, by examining the whole mentioned factors, some kind of food culture has become prominent among the people of the village, which has been the basis for identifying and distinguishing this people from other parts.

Keywords

 
-  ازکیا، مصطفی و یوسفی، جلال. (1383). دانش بومی استفاده از بلوط در شهرستان ممسنی. مجله نامه انسان‌شناسی؛ سال سوم، شماره ششم.
-  ایزدی جیران، اصغر. (1392). چشیدن مناسک: مردم‌نگاری حسی غذای نذری در تهران،. مجله پژوهش‌های انسان‌شناسی ایران، سال سوم، شماره دوم.
-  برنارد، آلن. (1394). تاریخچه و نظریه‌های انسان‌شناسی. ترجمه: محمدرضا ایروانی محمدآبادی، شهرام باسیتی و کرم الله جوانمرد. تهران: سخنوران.
-  بلوکباشی، علی. (1392). آشپز و آشپزخانه، پژوهشی انسان‌شناختی در تاریخ اجتماعی هنر آشپزی. تهران: انتشارات فرهنگ جاوید.
-  بوردیو، پیر. (1390). تمایز، نقد اجتماعی قضاوت‌های ذوقی. ترجمه: حسن چاوشیان. تهران: ثالث.
-  پالمرز، ریچارد. (1377). علم هرمنوتیک. ترجمه: محمد سعید حنایی کاشانی. تهران: هرمس.
-  حسین‌بر، محمدعثمان و روستاخیز، بهروز. (1396). فهم دلالت‌های اجتماعی- فرهنگی توصیه‌های غذایی دوران بارداری و پس ‌از آن (یک مطالعه مردم‌نگارانه در بین زنان و خانواده‌های سیستانی). مجله جامعه پژوهی فرهنگی، سال هشتم، شماره سوم.
-  رفیع فر، جلال‌الدین و  زنهاری، محمدسعید. (1396). رعایت اعتدال مزاج و میانه‌روی دو اصل مهم در فرهنگ غذایی پارسیان عهد هخامنشی. مجله نامه انسان‌شناسی، سال چهاردهم، شماره بیست و چهارم.
-  روغنی، سید داوود و صفی‌نژاد، جواد. (1385). نان سنگک: مطالعه‌ای مردم‌شناختی. تهران: شرکت انتشارات اختران کتاب.
-  سجودی، فرزان. (1387). درآمدی بر نشانه‌شناسی خوراک. در کتاب مجموعه مقالات خوراک و فرهنگ. تهران: مهرنامگ.
-  سعیدی، سعیده. (1396). بازنمایی هویت در الگوی خوراک: بررسی اتنوگرافیک تغییرات الگوی خوراک در میان مهاجران افغان بر اثر تجربه مهاجرت به ایران. مجله نامه انسان‌شناسی، سال چهاردهم، شماره بیست و چهارم.
-  عسکری خانقاه، اصغر. (1391). مبانی انسان‌شناسی زیستی،. تهران: سمت.
-  فرهادی، کاوه و سالمی قمصری، مرتضی. (1393). مدیریت دانش نگهداری خوراک در ایران. دو فصلنامه دانش‌های بومی ایران، شماره اول.
-  فروزه، محمدرحیم؛ حشمتی، غلامعلی و بارانی، حسین. (1396). دانش سنتی بهره‌برداری از گیاهان خودرو در تهیه خوراک. (نمونه موردی: عشایر مرتع دیلگان). دو فصلنامه دانش‌های بومی ایران، سال سوم، شماره پنجم.
-  فکوهی، ناصر. (1386). تاریخ اندیشه و نظریه‌های انسان‌شناسی،. تهران: نی.
-  فکوهی، ناصر. (1387). انسان‌شناسی خوراک: نگاهی به مفهوم غذاهای قومی- جماعتی. در کتاب مجموعه مقالات خوراک و فرهنگ. تهران: مهرنامگ.
-  قادرزاده، امید و غلامی، احمد. (1392). مطالعه کیفی دلالت‌های معنایی غذا و تناول آن نزد زنان. نشریه زن در توسعه و سیاست، سال یازدهم، شماره دوم.
-  کمکی، امان‌محمد؛ بارانی، حسین و شریفیان بهرمان، ابوالفضل. (1394). دانش بومی مردم ترکمن درباره قارچ دنبلان صحرایی. دو فصلنامه دانش‌های بومی ایران؛ سال دوم، شماره سوم.
-  مداحی مشیزی، جواد؛ جهانشاهی افشار، علی و رافائیلوونا، گوزل. (1395). دانش بومی و سنتی خوراک: درآمدی بر نشانه‌شناسی غذا و آداب مربوط به آن از منظر دین. دو فصلنامه دانش‌های بومی ایران، سال چهارم، شماره ششم.
-  مور، جری دی. (1389). زندگی و اندیشه بزرگان انسان‌شناسی. ترجمه: هاشم آقابیگ‌پور و جعفر احمدی. تهران: جامعه‌شناسان.
-  نرسیسیانس، امیلیا. (1387). خوراک، تابو و مرزهای هویتی. در کتاب مجموعه مقالات خوراک و فرهنگ. تهران: مهرنامگ.
-  ودادهیر، ابوعلی؛ چقلوند، محمد؛ رفیع فر، جلال‌الدین و امیدوار، نسرین. (1393). نظام غذایی بومی-سنتی: پژوهشی مردم شناختی در مناطق روستایی و عشایری استان لرستان. مجله توسعه روستایی، دوره ششم، شماره یک.
-  ودادهیر، ابوعلی؛ امیدوار، نسرین؛ رفیع فر، جلال‌الدین و جوان محبوب دوست، سارا. (1395). مطالعه قوم‌نگاران غذاهای محلی در شهرستان فومن: پژوهشی در مردم‌شناسی غذا و تغذیه. مجله مطالعات اجتماعی ایران، سال نهم، شماره چهارم.
-  ودادهیر، ابوعلی؛ غربی، موسی‌الرضا؛ مقصودی، منیژه و امیدوار، نسرین. (1396). کما؛ پیوستاری از کاربرد و طرد: معنای فرهنگی یک تغذیه گیاهی در منطقه ششتمد سبزوار. دو فصلنامه دانش‌های بومی ایران، سال سوم، شماره پنجم.
 
-   Abel, T. (1999). The Verstehende Sociology of Max Weber, in Max Weber’s Critical Responses. London: Routledge.
-   Abbots, E. (2011). It Doesn’t Taste as Good from the Pet Shop: Guinea Pig Consumption and the Performance of Transnational Kin and Class Relations in Highland Ecuador and New York City. International Journal of Multidisciplinarary Research. 14: 205-223.
-   Beardsworth, A. and Keil, T. (1997). Ssiology on the Menu: An Invitation to the Study of Food and Society. London and New York: Routledge.
-   Camfield, L. (2018). Anthropology, Change, and Development. UK: University of East Anglia.
-   Collinson, P & Macbeth, H. (2014). Food in Zones of Conflict. New York: Berghahn.
-   Fischler, C. (1988). Food, Self and Identity. Social Science Information 27: 275-293.
-   Germov, J & Williams, L. (2017). A sociology of Food & Nutrition. Australia & New Zealand: Oxford University Press.
-   Harbottle, L. (2004).  Food for health, food for wealth: the performance of ethnic and gender identities in Iranian settlers in Britain. New York: Berghahn Books.
-   Kaiser, M. (2011). Food Security: An Ecological–Social Analysis to Promote Social Development. Community Practice, 19: 62 – 79.
-   Keller Brown, L. and Mussell, K. (1984). Ethnic and Regional Foodways in the United States: the Performance of Group Identity. Knoxville: The University of Tennessee Press.
-   Kershen, A. J. (2002). Food in the Migrant Eperience. Farnham: Ashgate.
-   Klein, J. A. & Murcott, A. (2014). Cooking, Cuisine and Class and the Anthropology of Food. In Jakob A Klein and Anne Murcott (ed.): Food Consumption in Global Perspective (Pp. 1-24). UK: Palgrave Macmillan.
-   Lapassade, G. (1991). L’ethnosociologie. Paris: Merdiens Klincksieck.
-   Messer, E. (1997). Intra-Household Allocation of Food and Health Care: Current Findings and Understandings. Soc Sci Med, 44: 1675-84.
-   Mintz, S. and Du Bois, C. M. (2002). The Anthropology of Food and Eating. Annual Review of Anthropology, 31: 99-119.
-   Mintz, S. W. (1985). Sweetness and Power: the Place of Sugar in Modern History. New York: Penguin.
-   Munn, N. D. (1986). The Fame of Gawa: a Symbolic Study of Value Transformation in a Massim (Papua New Guinea) Society. Cambridge. UK: Cambridge University Press.
-   Neuman, L. W. (2009). Social Research Methods: Qualitative and Quantitative Approaches.London: Pearson Education.
-   Sobal, J. Bisogni, C. and Jastran, M. (2014). Food Choice Is Multifaceted, Contextual, Dynamic, Multilevel, Integrated, and Diverse. Mind, Brain, and Education, 8: 6-12.
-   Mata-Codesal, D & Abranches, M. (2018). Food Parcels in International Migration. Basingstoke: Palgrave Macmillan.
-   Warnier, J. (2001). A Paraxeological Approach Subjectivation in a Mterial World. Journal of Material Culture, 6: 5-24.
-   Wilk, R. (1999). Real Belizean Food: Building Local Identity in the Transnational Caribbean. American Anthropologis, 101: 244-255.