چالش‌های دانش بومی کار و همکاری ایرانیان (مقایسه قبل و بعد از انقلاب اسلامی در ایران)

محمود مهام

دوره 4، شماره 8 ، مهر 1396، صفحه 1-36

https://doi.org/10.22054/qjik.2018.9793

چکیده
  تغییرات جوامع را از دو منظر درونی و بیرونی می‌توان بررسی کرد. اولی ناظر بر کلیه تجارب زیسته اعم از پنهان و آشکار و تکیه‌بر درون‌زا بودن تغییرات است و دومی، بر از پیش‌ساخته بودن چارچوب نظری و تحمیل نظریه بر میدانِ واقعیت اتکا دارد. هدف اصلی در این مقاله بررسی مطالعات و تحقیقات صورت گرفته در مورد «کار» و «همکاری» در قبل و ...  بیشتر

تنوع‌ کشت‌ چندکشتی‌ و درهم‌کشتی‌ (درهم‌کاری‌)

مرتضی فرهادی

دوره 4، شماره 8 ، مهر 1396، صفحه 37-72

https://doi.org/10.22054/qjik.2018.9795

چکیده
    شاید یکی‌ دیگر از حکمت‌های‌ ناشناخته‌‌تر کشاورزی‌ و باغداری‌ سنتی‌ درتمدن‌های‌ کهن‌، که‌ توانسته‌ زمین‌های‌ کشاورزی‌ را هزاران‌ سال‌ سرزنده‌ و سرپانگهدارد، همین‌ تنوع‌ در کشت‌انواع‌ و ارقام‌ گیاهان‌ و درختان‌ مزروعی‌ در قطعاتی‌ کنار یکدیگر (چندکشتی‌) و باهم‌ کاشتن‌ گیاهان‌ زراعی‌ به‌ صورت‌ همزمان‌ و هم‌مکان‌ ...  بیشتر

یادگیری الگوی پیشگامی و سازگار پذیری تاب‌آوری شناختی مبتنی بر دانش بومی کارآفرینان ایرانی

رضا منوچهری راد؛ حسام زندحسامی؛ علی داوری؛ مرتضی موسی خانی

دوره 4، شماره 8 ، مهر 1396، صفحه 73-122

https://doi.org/10.22054/qjik.2018.32491.1110

چکیده
    تاب‌آوری سازمان به‌عنوان ظرفیت تغییرپذیری و سازگارپذیری در مقابل چالش‌های محیطی، مفهومی است که دو دهه اخیر موردتوجه اندیشمندان قرار گرفته است. تاب‌آوری شناختی پیش‌نیازبااهمیت تاب‌آوری سازمانیو نوعی فرآیند ذهنی برای یادآوری، فهم، تحلیل پدیده، به‌کارگیری آن در تصمیم‌گیری، حل مسئله و پاسخ به تغییرات محیطی است. ازآنجاکه ...  بیشتر

تأملی بر خوراک بومی و فرهنگ در شهرستان ایرانشهر (مورد مطالعه: روستای دامن)

اصغر عسگری خانقاه؛ عطیه آذرشب؛ بهروز روستاخیز

دوره 4، شماره 8 ، مهر 1396، صفحه 123-162

https://doi.org/10.22054/qjik.2019.35593.1124

چکیده
    مقاله حاضر به مطالعه نظام غذایی بومی و سنتی ساکنان بلوچ روستای دامن واقع در شهرستان ایرانشهر پرداخته است. هدف از انجام پژوهش تشریح نظام غذایی این مردم، تعیین و بررسی عناصر تشکیل‌دهنده آن و سازوکارهای موجود در این نظام غذایی سنتی اسـت. پژوهش کنونی با بهره‌گیری از روش کیفی مردم‌نگاری انجام ‌شده و در آن از تکنیک‌هایی چون مصاحبه، ...  بیشتر

بوکن: سکونت‌گاه‌های سنتی مقنیان (نمونه بوکن‌های اردکان)

نادر پیری اردکانی

دوره 4، شماره 8 ، مهر 1396، صفحه 163-194

https://doi.org/10.22054/qjik.2018.9402

چکیده
    در معماری ایران بوکن[1] کاربردهای متعددی دارد. جغرافیا و محیط تعیین‌کننده شکل ساختاری بوکن است. در استان کویری یزد نیز با توجه به موقعیت جغرافیایی، بوکن‌ها به چند دسته تقسیم می‌شوند. هرکدام از این نوع بوکن‌ها بر اساس ساختار کاربردی آن در دل زمین تعبیه می‌شوند. بوکن‌های چوپانی با توجه به موقتی بودن و فقط نگهداری از دام ساختار ...  بیشتر

پَنگ، پَنگ‌گو و پَنگ‌خانه (جستارهایی از تقسیم آب سنتی در شهرستان بُرخوار)

محمدعلی ایزدخواستی؛ ناصر حق شناس؛ اسدالله عبدلی آشتیانی

دوره 4، شماره 8 ، مهر 1396، صفحه 195-238

https://doi.org/10.22054/qjik.2017.8032

چکیده
  پَنگان یا فنجان متشکل از جامی مسی یا برنجی است که در ته آن سوراخ ریزی تعبیه‌ شده و آن در ظرف بزرگی که از آب پرشده قرار می‌گیرد و آب از سوراخ جام به داخل آن هدایت می‌شود تا در نهایت جام غرق شود. به پر شدن یک جام به‌ اصطلاح یک پنگ گفته می‌شود. این سنتی‌ترین شیوه زمان‌بندی در نزد ایرانیان است که بی‌شک عمری به قدمت قنات دارد. شخصی که این ...  بیشتر